Bez względu na to czy planujemy zakupić nowe meble kuchenne w pobliskim salonie meblowym, czy też chcemy zainwestować w kuchnię tworzona na wymiar, warto zapoznać się z kilkoma informacjami, które pozwala nam podjąć bardziej świadomą decyzję. Niniejszy artykuł zaznajomi Państwa z podstawowymi terminami związanymi z elementami meblowymi jak i ich jakością.
Z czego robione są meble dla kuchni?
Meble w kuchni, podobnie jak każde inne tworzone są z płyt meblowych. Bardzo rzadko zdarza się aby mebel wykonany był z litego drewna. Lite drewno stosuje się raczej do wykonania mniejszy elementów jak krzesła, uchwyty, ewentualnie fronty meblowe. Jednak korpus mebli tworzą odpowiednie przygotowane do tego płyty wiórowe lub pilśniowe, które dobrze się do tego nadają. Wymienione płyty są najpopularniejszymi materiałami do produkcji mebli.
Płyty wiórowe i pilśniowe (MDF, HDF)
Płyty wiórowe mogą posiadać różne właściwości wytrzymałościowe. Powstają w wyniku łączenia żywicą wiórów drzewnych pod dużym ciśnieniem i w wysokiej temperaturze. Płyta ta jest najpopularniejszym materiałem do produkcji mebli. Podobnym materiałem budulcowym meble jest płyta pilśniowa. Powstaje w podobny sposób jak wiórowa, jednak tutaj łączone są drobniejsze wióry, a całość po odpowiednim sprasowaniu wykazuje większa wytrzymałość, gdyż łączone są za pomocą procesu pilśnienia. Wyróżniamy tutaj dodatkowo dwa rodzaje płyt pilśniowych MDF i HDF. Oznaczenia te służą do określenia gęstości płyty, i tak: masa płyty MDF wynosi 500 – 1000 kg/m³, natomiast HDF przekraczają 1000 kg/m³. Z uwagi na wysoką gęstość produkuje się cieńsze płyty i stanowią podstawę do produkcji paneli podłogowych. W meblarstwie nie odnajdują tak dużego zastosowania.
Wykończenie płyty meblowej: lakier, laminat, folia, okleina, fornir
To co najbardziej powinno nas interesować i co ma duże znaczenie estetyczne i wytrzymałościowe to odpowiednie zabezpieczenie płyt meblowych. Tutaj spotkać się można z takimi rodzajami zabezpieczenia i wykończenia płyty jak lakier, laminat, folia, okleina czy fornir. Lakier ma tę zaletę, że bardzo dobrze zabezpiecza drewno przed wszelkimi czynnikami zewnętrznymi, i co ważne można go konserwować i regenerować. Laminaty i folie są najbardziej podatne na odkształcenia, odklejenia i zerwania. Są to materiały z tworzyw sztucznych naklejane na powierzchnię płyty. Ich zaletą jest niska cena i bardzo duży wybór wzorów i kolorów. Nie nadają się jednak do mebli kuchennych, które są silnie eksploatowane i narażone są na zwiększona wilgoć, zalania itp. Okleina i fornir to dobre, elegancie i wytrzymałe wykończenia płyt meblowych. Są to cienkie warstwy nieprzerabianego drewna, które stanowią naturalne i ciekawe wykończenie płyt meblowych i frontów. Fornir jest nieco grubszy od okleiny, a rozwiązania te podnoszą cenę zakupu lub przygotowania mebli.
Blaty kuchenne
Blaty kuchenne to element meblarski w każdej kuchni. Temat ten jest jednak znacznie szerszy, ponieważ oprócz wykorzystania płyt meblowych wymienionych powyżej, blat kuchenny można wyprodukować z wielu innych materiałów jak kamień, granit, marmur, konglomeraty, kompozyty, metal, szkło, drewno i inne. Jest to jednak temat na osobną publikację, jednak tutaj także warto zapoznać się szczególnie z parametrami wytrzymałościowymi i estetycznymi.
Kupuj kuchnie świadomie
Ta garść podstawowych informacji powinna naświetlić problem konstrukcji mebli kuchennych, a także pozostałych mebli, tak by zakupy były świadome i udane. Najtańsze rozwiązania zawsze będą szły w parze z materiałami obarczone ryzykiem uszkodzenia, zaś meble droższe powinny być odporne na uszkodzenia i służyć znacznie dłużej. Jednak dla pewności zawsze należy pytać dokładnie sprzedawcę w jaki sposób i z jakich materiałów zostały wykonane interesujące nas meble. W przypadku mebli kuchennych na wymiar nie ma takich obaw, ponieważ wszystkie elementy możemy sami wybrać i określić, jak maja meble zostać wyprodukowane.
Więcej o meblach kuchennych na wymiar: Studio mebli kuchennych Vena
Źródło: Co mogą nam zaoferować salony meblowe?
Wybór blatu kuchennego: http://www.mdaa.pl/jaki-blat-kuchenny/