obieraki do warzyw

Typy obieraczek jakie znajdziemy w sklepach z wyposażeniem kuchni

Obieraki do warzyw to akcesoria obecne w kuchniach od kilku wieków. Są nawet bohaterem na obrazie Vincenta van Gogha zatytułowanym „ Obieraczka do ziemniaków ”. Każdy szanujący się amator kuchennych popisów powinien zatem znać kilka podstawowych rodzajów obieraków.

Obieraczka prosta

Zdecydowanie najczęściej używaną obieraczką do warzyw jest obieraczka prosta. Prosta obieraczka dla większości jest najbardziej poręczną. Jej prosta konstrukcja składa się z ostrza równoległego do rękojeści. Ostrze może się obracać lub być nieruchome.

Obieraczka Y

Obieraczka do warzyw Y bierze swoją sprytną nazwę od kształtu przypominającego literę Y. Jej bardziej nowoczesny wygląd bardzo przypomina maszynkę do golenia twarzy lub nóg, jednakże nie rekomendujemy prób w obszarze takie zastosowania :D.
Obieraczka Y występuje z ostrzem prostopadłym do rękojeści. Obiera się nią warzywa podobnymi ruchami jakimi wykonuje się golenie. Konstrukcja pozwala na staranność i precyzję. Najłatwiej dla wielu osób obierać nią w kierunku do siebie. Przy takim kierunku obierania wykonujemy jednak nieco wolniejsze ruchy niż w przypadku obierania obieraczką prostą w kierunku od siebie.

Rodzaje ostrzy w obieraczkach

W obieraczkach mamy zazwyczaj do wyboru dwa rodzaje ostrzy – ząbkowane i proste.

Obieraczka z ostrzem ząbkowanym

Ząbkowane obieraczki są idealne do warzyw i owoców o bardziej miękkiej konsystencji. Obejmuje to brzoskwinie i mango. Kluczową cechą obieraczki ząbkowanej jest zapewnienie, że owoc lub warzywo nie zostanie rozerwane. Mogą być również używane do obierania skórki z twardszych produktów, takich jak marchew i jabłka.
W przypadku tego typu obieraczki ze względu na ząbki wzdłuż ostrza, nie można jej naostrzyć.

Obieraczka z nożem prostym

Taki typ obieraczki sprawdzi się do twardych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewka, buraki i większość innych warzyw korzeniowych i bulwiastych. Można nią również obierać twarde owoce.

Related Posts